sunnuntai 14. helmikuuta 2016

ITSH kokkaa - Menu Vietnamese

Ei käydä nykyisin juurikaan ulkona syömässä, kun ollaan todettu, että itse tekemällä saa vähintään yhtä hyvää, ellei parempaa. Samalla säästetään pitkä penni. Ja puhun nyt siis keskihintaisista ravintoloista, en mistään Michelin-tasoisista.


Joskus on kuitenkin hirmu vaikeeta keksiä, mitä laittaisi viikonloppuna ruuaksi, kun haluaisi kuitenkin syödä vähän paremmin ja toisaalta kokeilla jotain uutta. Tähän keksittiin joku aika sitten ratkaisu, ja päädyttiin kirjoittelemaan kasa salaperäisiä lappuja. Jokainen kirjoitti lapuille 5 maata, joiden ruokakulttuuriin haluaisi syystä tai toisesta tutustua. Tämän jälkeen meillä oli arvontalasissa 15 perhepäivällisteemaa, joista kaikista tehdään kolmen ruokalajin päivällinen sen mukaan, mikä lappu lasista sattuu minäkin viikonloppuna nousemaan. Eilen päätettiin toteuttaa viime päivällisen yhteydessä arvottu haaste, eli kolmen ruokalajin päivällinen vietnamilaisittain. 


Koska mä toimin pääkokkina, sain miettiä myös menun. Päädyin tarjoamaan kevätkääryleitä, paistettua nuudelia ja kookosvanukasta. Sen lisäksi, että ruuat ruokina houkutteli, halusin kehittää itseäni kokkina ja valitsin nämä, koska kaikissa oli jotain uutta minulle, joko raaka-aineissa tai valmistustavoissa. Reseptit nappasin netistä, koska etenkään aamun sekoilun jälkeen ei ollut järin turvallinen olo alkaa kehittämään kokonaan uutta. 


Koska olin ihan täpinöissäni tästä, en malttanut olla tekemättä kevätrulliin dippikastiketta jo edellisenä päivänä. Käytin ohjeen mukaisen Wok-kastikkeen sijaan tavallista tummaa soijakastiketta. Se ehti myös makuuntua reilusti ennen seuraavan päivän tarjoilua. Tein tätä tupla-annoksen, jotta saatiin kolmelle reilut omat dippikupit tarjolle. Rullien pyörittely jäntskätti vähän, koska riisipaperia en ollut koskaan ennen käsitellyt ja tiesin sen hajoavan helposti. Homma sujui kuitenkin yllättävän hyvin ja rullista tuli ihan kauniita. Ainakin, kun veti ne kahteen osaan ja kauniisti tarjolle. Täytteet erosivat reseptin osalta niin, että salaattia mulla ei ollut, ja lohi oli kylmäsavulohifilettä.


Paistettua nuudelia en ole myöskään koskaan tehnyt. Wokkipannuakin kokeilin ekaa kertaa, se on ollut meillä tähän asti lähinnä pölyyntymässä kaapissa. Ihmeellistä, miten antaumuksella marinoidut lihat tekevät ihmeitä koko ruualle ja muuta maustamista ei tarvita. Ulkonäöllisesti en tässä ihan gourmet-tasoon päässyt, mutta se tuoksujen ja makujen yhdistelmä oli mieletön! Reseptin mukaan muuten tein, mutta bambun ja parsan tilalla oli herkkusieniä ja lihojen suhteet ei ehkä olleet ihan juuri nuo. Samoin soija oli tummaa ja kalakastiketta taisi lorahtaa vähän reilummin. Vähän soveltaen siis, mutta uskomattoman hyvää silti. Teinin mielestä parasta tekemääni ruokaa ikinä!


Jälkkärin vanukas oli kanssa uuden oppimista. En ole koskaan tehnyt mitään vesihauteessa, enkä muutenkaan vanukkaita. Ohjeen mukaan tehden kuitenkin kaikki meni nappiin. Ehkä 10 minuuttia pidempään pidin uunissa, enkä kumonnut vanukkaita, kun näyttivät todennäköisesti kauniimmilta näin. Paahdetut kookoshiutaleet jätin pinnalta, ja korvasin koristelun mintunlehdillä, ruokosokerilla ja limen kuoriraasteella.


Ihana lauantaipäivällinen ja mikä parasta, onnistunut sellainen. Nyt astetettiin miehelle paineet suoriutua seuraavasta teemasta, jonka on arvottu olevan Australia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti